Senaste inläggen

Av Laura - 25 augusti 2012 18:34

Jag börjar numera morgnarna med ett glas "grönt vatten" = vatten där en tesked vetegräspulver och en tesked spirulina rörs ut. Båda dessa ämnen innehåller nyttigt klorofyll. Spirulina är en mikroalg som huvudsakligen består av      

proteiner och dessutom innehåller järn, kalcium, magnesium och kalium mm. Vetegräs är hälsofrämjande och innehåller kalcium, jod, järn och zink mm.  


Tips: blanda spirulina- och/eller vetegräspulver i juice eller smoothie (kan även blandas i bröddeg). 


  



När tåget ankom Linköping i förmiddags sken solen. Efter nästan tre månader borta från lägenheten behövdes både skafferi, kyl och frys fyllas på, varför jag begav mig ut på stan. Där fullständigt myllrade det av folk - det var stadsfest nämligen. Jag hittade underbara soltorkade tomater i ett grekiskt tält där det även såldes fina oliver i olika färger, former och storlekar.


 


På trädgårdstorgets grönsaksmarknad köpte jag en svensk liten gurka, en sötpotatis, ett granatäpple och rödbetor. Sedan inhandlades i butik även massa ekologiska varor som cashewnötter, valnötter, torkade frukter, gojibär, frysta blåbär och morötter. Hittade också svenska äpplen (äntligen kommer dem, åh så goda!) och en hård getost (med löpe från växtriket) som blev ett perfekt mellanmål tillsammans med de soltorkade tomaterna.


På den asiatiska lilla butiken på storgatan hittade jag rispapper (äntligen! som jag har letat!) och passade på att köpa torkade alger på en gång. Nöjd! Så till middag fick det bli...


Grönsaksfyllda risbladswraps med cashew- och solroskärnedip:

 

 

 

Till två personer behövs:


En skalad och riven morot

En skalad och riven rödbeta

En skivad avokado

5 cm gurka, strimlad

6 soltorkade tomater

Två nävar färsk babyspenat

1/2 dl cashewnötter

1/2 dl solrosfrön

1/2 pressad citron

1/2 dl olivolja

Chilipulver/cayennpeppar, gurkmeja


Gör så här:

Doppa två rispapper (ett i taget) i en bunke med kallt vatten och lägg ut dem på en skärbräda. Fyll dem med morot, rödbeta, avokado, tomat, gurka och spenat och rulla ihop som en wrap. Jag behöver nog lite träning på att rulla ihop dessa godingar, som ni kanske ser på bilden...men de var riktigt goda ändå!


Ska rätten serveras direkt kan wrapen med fördel skäras upp men ska man ha den i en matlåda är det bättre att låta den vara ouppskuren. Till wrapen serveras en dip som tillverkas genom att mixa cashewnötter, solrosfrön, pressad citron, olivolja och kryddor efter smak. Enjoy!    


Nu öser regnet ner utanför mitt fönster och jag ska dricka ingefärate (riven ingefära som man häller hett vatten över) med agavesirap. Det är gott :) 

 

Av Laura - 23 augusti 2012 09:45

Vilken underbar sommar och vilket oväntat slut.


Medan höstluften forsar in genom det vidöppna fönstret i lägenheten på Katarina Bangata så bestämmer jag mig för en nystart. En make-over, nya tankar och nya projekt. Snart beger jag mig hem till Linköping. Jag har anmält mig till en kurs i Argentinsk tango där i höst och funderar även (efter att hela sommaren ha inspirerats av en kollega och hennes Indienresor) att börja yoga.


"Nyår borde ligga i slutet av sommaren eller i början av hösten" sades det på jobbet härom kvällen när vi kom att tala om alla nya höstprojekt som planerades. Så sant, det passar mig perfekt. Hösten luktar skolstart, nya bruna manchesterbyxor, te, mustigt rött vin...   


Höstens nya projekt stavas också Raw Food; jag ska laga maten, lägga upp recepten och se resultaten. Sommaren med alla svenska bär är en perfekt tid för Raw Food, men även tidig höst med blåbär, björnbär, tidiga höstäpplen, nypon och annat gör det lätt att använda svenska råvaror. Förra sommaren prövade jag Raw Food i en dryg vecka och älskade det verkligen. Den här vändan har jag hållt på i sex dagar och förvånas över hur skönt mätt man blir efter maten och hur sockersuget försvinner. Planen är att köra fullt september ut och sedan kanske börja blanda upp det med lite annat. Jag kommer inte kunna hålla mig ifrån att när november närmar sig kunna koka värmande höstsoppor och baka surdegsbröd att ha till. Men det blir långt senare projekt, nu är det frächa färska råvaror som gäller med sallader, smoothies, kalla soppor, nötter, frön, juicer, teer med mer. 


Det är också det fina med Raw Food (som jag har förstått det) - att det inte finns några regler. Det är ingen diet på det viset utan mer en livsstil där målet är välbefinnande. Det finns förstår "regler" om vilken mat som är Raw Food och inte. Där är grundtanken att det man stoppar i sig skall vara naturligt, opreparerat och inte uppvärmt över 42 grader C. Inom Raw Food utesluts inte gluten, vitt mjöl, vitt socker (man sötar med torkad frukt, färsk frukt, honung och agavesirap) mjölkprodukter (med undantag för get- och fårost), kött eller fisk. Kosten är alltså till stor del vegansk. Raw Food kan man äta uteslutande under vissa perioder, man kan äta den till 75% eller ha den som tillbehör till annan kost alternativt använda som mellanmål (underbara Raw Food-smoothies till exempel, mums!). Mer om vad Raw Food är kommer snarast i framtida inlägg.


Det här är mitt första blogginlägg och jag måste medge att det känns lite läskigt. Jag skriver, raderar, skriver igen och raderar. Så fort man postar inlägget kan alla läsa det. Inte för att jag förväntar mig en enorm anstormning... men ändå. Hur som helst så innefattar ju nystarten även bloggen!   


Premiärsmoothie:


Mitt första recept blir en smoothie jag gjorde häromdan nyss hemkommen efter en långpromenad på söder. Blir den för tjock kan man späda med sojamjölk, vatten eller nötmjölk (mer om olika nötmjölker, hur man gör och vad man kan använda den till kommer i inlägg framöver!)


 

Till tre mindre glas behövs:

En liten banan

En fjärdedels vattenmelon (använd det vita köttet också, det är nyttigast!)

En stor näve färsk bladspenat eller fem kuber fryst

En halv mango

En liten näve valnötter

En tredjedels färsk broccoli (topparna, inte stammen!)

Ev några ärtskott eller melon att toppa med


Mixa allt med stavmixer eller vanlig mixer, späd til önskad konsistens


Läskande juice med sting:


Här behövs en råsaftspress för att pressa juice av ananas och äpple. 


Till en stor juice behövs:

Juice av två äpplen

Juice av en halv ananas 

Mixa juicen med ca 1 cm riven färsk ingefära, 1/2 msk vetegräspulver, en näve bladspenat och vips så har du en superjuice - god och med lite sting av ingefäran. Håll tillgodo!



Presentation

En blogg om min "Raw Food-resa" som tar fart sensommaren/hösten 2012 då förändringen blev ett faktum.

Fråga mig

0 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<< Oktober 2012
>>>

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik

I mina hörlurar just nu

Strövtåg i hembygden (Mando Diao)

Är du fortfarande arg? (Säkert)

Höstvisa (Tove Jansson) 

Second Cut (Timo Räisänen) 

I'll Be Seeing You (Billie Holiday)

Fulla för kärlekens skull (Eldkvarn)

Involved (Gossip)

Sommar på speed (Tomas Andersson Wij)

Över sundet (Thåström)

Veckans bär/frukt

Nypon

 

C-vitaminrika, lite underskattade  (!) bär, som sägs motverka hjärt- och kärlsjukdomar, viss typ av cancer och vara bra för lederna (motverka artros). Man kan torka nypon, koka soppa på dem, göra vin på dem, laga sylt, chutney och marmelad...

 

Dadlar 

 

Dadeln är egentligen ett bär. Det växer på dadelpalmen i subtropiskt klimat. Dadeln är rik på energi och socker, den funkar bra som sötningsmedel i bakning och är god att äta som snacks! Dadlar är rika på vitamin A, vitamin B, kalcium och järn.

 

Gojibär


Ett superbär som är rött, litet och har sötsyrlig smak. Det innehåller 7 av de 8 essentiella aminosyrorna, och en massa annat bra (zink, selen, c-vitamin, kalcium mm). Man kan till exempel ha gojibär i te, som snacks, i m&uuml;sli, i sallad och i drinkar/smoothies.

 

Mullbär


Fungerar som snacks, sötningsmedel, m&uuml;sliingrediens eller salladstopping i torkad form. Söt, kola-aktig och lite jordig smak. Innehåller nyttigheter, verkar stabilisera blodsockret (=minska sötsuget) och är jättegott! 

Mer inspiration

Butik & kafé: Blueberry Lifestyle

Ericas blogg: rawfoodbyerica.se

Böcker: 

- "Pigg och glad med RAW FOOD" av Vibeke Amdisen

- "Raw Food med två detoxveckor" av Ulrika Davidsson

- Tre böcker om Raw Food av Erica Palmcrantz Aziz (Bl.a. "Raw Food delight" och "Raw Food - ett lättare liv på två veckor")

- http://rawfood.se/


Ovido - Quiz & Flashcards