Senaste inläggen

Av Laura - 3 september 2012 19:10

En ganska produktiv måndag trots allt. Jag har gratulerat min brorson en dag för tidigt, gjort ett hål till i höger öra, varit på studiebesök på en infektionsmottagning på ett sjukhus där kaffet kostade 21 kronor och teet 18 kronor samt velat över en present till ovan nämnda två-åring i över en halvtimme (det blev en fin "bankbräda" i trä till slut.. hemskt nöjd!)


I somras när jag var på Österlen hos min mamma och startade upp det här projektet så tipsade mamma om Kiviks lilla råa. Tyvärr hann vi aldrig åka dit. Väl tillbaka i skolan tipsade en kompis om samma ställe när jag började prata om min blogg. Så trots att jag inte varit där vill jag tipsa om stället, om man har vägarna förbi vackra Österlen. Kiviks lilla råa är i alla fall det första stället jag ska besöka när jag åker till Skåne i höst!    


Det mindre än en månad kvar på mitt Raw Food-projekt. September ut är det som gäller och hittils har det gått bra. Jag tycker verkligen om maten jag lagar, men målet är att försöka bli bättre på att hitta nya recept i mina kokböcker och pröva nya saker. Har minst fem nya rätter som jag ska laga och kanske bjuda på innan månaden är över. Och när september är över kommer jag definitivt hålla fast vid - och bjuda på! - många av de här färgsprakande rätterna och juicerna. 


Min söndags-juice-fasta igår var riktigt behaglig. Det kändes frächt och välbehövligt. Gårdagens drinkar var matiga och fyllda med gröna blad, gröna grönsaker och betor, morrötter etc.

Tips på underbara juicer att njuta av under en juice-fastedag:

Grön drink med ingefära:


Pressa i råsaftspressen: 2 cm skalad färsk ingefära, 1/2 rått broccolihuvud, 1/2 gurka, 2-3 äpplen

Mixa ovan med följande i mixern: en halv avokado, en näve frysta bär (i mitt fall hallon - gott men gav kanske inte den allra finaste färgen...) och en näve spenat. Det blev sting med ingefäran - supergott!






Morots- och rödbetsjuice:

Pressa två morötter och två rödbetor i juicepressem. Det blir en fin vinröd juice som man inte ska spilla på kläderna. Den är söt och mycket godare än man tror (än jag trodde i alla fall). Ett tips är att inte ställa den här juicen kylen och spara den för länge. Drick den direkt och gör ny färsk nästa gång du är sugen. Står den i någon dag blir den tjock, seg och klumpig. Har gjort det misstaget nämligen...


Apelsin- och grapejuice: 

Grapefrukt är så gott tycker jag. Man kan äta den med sked i halvor, och vill man söta den lite kan man använda agavesirap eller honung ovanpå grapefruktshalvan och kanske lite kanel ovanpå. Mums. Men man kan också pressa juice på frukten. Använd en grape och två apelsiner (gärna blodapelsiner), pressa och drick.


Grape sägs minska sötsug och fungera antibakteriellt. Men se upp för läkemedelsinteraktioner, kolla upp om grape interagerar med de läkemedel du äter!   


Idag var det dags för en måndagskaka (som egentligen är en fredagskaka, jag gjorde och frös in den i fredags) med blåbär och kokos. Den här kakan är lätt att göra och man fryser bara in den när den är klar. Vid bjud- eller ättillfälle är det bara att ta ut kakan en kvart innan servering så att den hinner bli lite mjuk. 


Måndagskaka: 

 


Till en kaka (6-10 bitar) behövs:

En liten kakform (15-20 cm i diameter, det är bättre med en mindre form, då blir kakan högre. Vill man använda en större form får man öka satsen!)

Botten:

100 g mandel

3-4 dadlar (gärna medjool)

Fyllning:

1,5 dl blåbär

4 msk agavesirap (eller efter smak)

4 msk kokosolja (extra virgin)

3 dl nötter och/eller solrosfrön (tex cashewnötter)

Ev lite vatten om det hela blir för fast

Dekoration:

Kokos och blåbär


Gör så här: 

Mixa ingredienserna till kakbotten och tryck ut massan i botten av formen (man kan ha plastfilm i botten om man vill vara säker på att överföring till en fin tallrik vid servering sker utan problem). Mixa fyllningens ingredienser och sprid ut jämnt ovanpå bottenmassan. Strössla kokos och blåbär ovanpå och ställ in det hela i frysen. Lätt som en plätt och smaskigt att fika på.


   








Av Laura - 1 september 2012 20:00

Mums vad gott det är med granatäpple. Och det är värt allt pill att få ut de saftiga små kärnorna. Ät som det är, ha kärnorna i salladen eller lägg de i en karaff med vatten, ställ i kylen och så har man efter några timmar en utsökt måltidsdryck. Granatäpple ligger dessutom högt upp på listan för vackraste frukter tycker jag.


Imorgon blir det juice-fasta för hela slanten :) Ska bli gott men måste inhandla lite mer frukt och grönt bara så att jag slipper dricka spenatshake hela dagen... blir en tripp till marknaden med andra ord!

Av Laura - 31 augusti 2012 21:04

Det har regnat i princip hela dagen och lika grått som det var i Linköping var det i Norrköping där jag har spenderat stor del av dagen. Vädret passade förvisso min sinnesstämning idag, så för att bli på lite bättre humör fick det bli en chokladmousse till fredagsdessert.


Kanske behövs en tur till huvudstaden imorgon kväll som uppiggande medicin :)


Raw Food-chokladmousse, till en person:
1/2 färsk avokado
1 msk carobpulver
1 msk kakaopulver
1 msk agavesirap
Topping: hackad mandel, kanel och ev andra frön, kokos


Mosa avokadon med agavesirap, kakao och carobpulver och strössla toppingen över. Njut.


Vad är carobpulver? Ett mjöl från carobträdet. Mjölet liknar kakao men är lite ljusare, sötare (kan användas som sötningsmedel i tex Raw Food-desserter!) och mer kolaaktigt. Det här är supergott och innehåller mycket kalcium (medan kakao innehåller mycket magnesium). Carobpulver sägs lugna orolig mage.

Av Laura - 30 augusti 2012 07:56

Världens godaste frukostgröt!

Bovetefrukostgröt, en portion:
1 banan
1-1,5 dl bovete, blötlagt i 30 minuter (det skall vara rått bovete som har en grönvit färg, inte gyllembrunt bovete)
Att söta med: 1 msk honung/agavesirap eller två blötlagda fikon
Tillbehör: bär, frukt, frön och kanel

Skölj bovetet ordentligt, mixa det med bananen och valt sötningsmedel. Lägg upp i en skål, lägg på bär, frukt och strössla med linfrön och solroskärnor och avsluta med några nypor kanel.

Bovete har inget att göra med vete, det är ett mumsigt frö som är glutenfritt och innehåller massa nyttigheter (kostfibrer, zink, järn, selen mm).

Av Laura - 28 augusti 2012 20:30

Det regnade i eftermiddag. Jag upptäckte dessutom att jag hade tvättat bort Roffes signatur i guldtext från min Roffe Wikström-tröja. Typiskt. 


Kvällens räddning blev en helt fantastisk Raw Food Sushi, på mitt eget vis och det är helt klart en ny favorit. Tyvärr hade jag inga ätpinnar, så det blev fingermat till middag :)


Detta behövs till en rulle:

1/4 stort blomkålshuvud

1/2 dl solroskärnor

Olivolja, balsamvinäger, salt

1 vitlöksklyfta

2 cm färsk ingefära

1 ark nori

En bambumatta (att rulla med)

Tamarisoya

1/4 gurka i långa smala stänger

1/2 avokado tunnt skivad

Man kan ha morot i tunna stänger och/eller paprika i tunna stänger också men jag hade inget sådant hemma.


Gör så här:

1: Lägg tunnt skivad ingefära i balsamvinäger så att det täcker (bra att göra nån timme innan servering)

2: Mixa blomkål, pressad vitlök, salt, en skvätt olivolja (ca en msk) och solroskärnor i en mixer tills allt är finfördelat - detta är riset!

3: Lägg ut bambumattan   och lägg sedan noribladet med den blanka sidan nedåt   och sprid ut "riset" (= blomkåls- och solroskärnemixen) på noribladet  varefter grönsakerna (i mitt fall gurka och avokado) läggs ut i den riktningen så att rullen blir rullbar (se gurkan på bilden). Sen blir det så här fint:


 

Detta serveras med den inlagda ingefäran, tamari, eventuellt wasabi (hade tyvärr ingen sådan) och misosoppa i en kopp.

 


Snart blir det Sushi-fest tror jag bestämt!  

Av Laura - 27 augusti 2012 20:34

Jag gillar verkligen min nya mat och mitt kök ser ut som någon form av stökigt laboratorium... Stavmixern trängs med råsaftspressen, blötlagda nötter, rispapper, alger, svenska äpplen, färsk ingefära, min stora mixer och en massa annat! I den här färggranna röra var det idag dags att göra nötmjölk. Den kan varieras i all oändlighet, nedan ger jag två exempel. Nötmjölk kan användas i smoothie, man kan dricka den som den är och man kan ha den till bär (till exempel kall mandelmjölk med färska blåbär - jättegott!). mjölken håller några dagar i kylskåpet, så gör små satser i taget.

Cashewnötsmjölk:
5 torkade aprikoser
5 dl vatten
100 g cashewnötter

Låt aprikoserna ligga i vattnet ca 5 minuter innan alla ingredienser mixas till en jämn mjölk.

Mandelmjölk:
4 torkade fikon
5 dl vatten
100 g sötmandel

Låt fikonen ligga i vattnet ca 5 minuter och mixa sedan alla ingredienser till en jämn mjölk.

Idag började skolan och således matlådedags. Synd att maten aldrig ser så tråkig ut som i en matlåda, tror att jag i fortsättningen skall hålla mig till att fota mat på tallrik.

Av Laura - 26 augusti 2012 20:14

Middagen fick bli algsallad som sattes samman i all hast för jag var så hungrig efter joggingturen. Det var ganska lätt, algerna som är torkade ska ligga i blöt ca 10 minuter och sedan kramas ur och användas som salladsingrediens. Jag hade babyspenat, champinjoner, soltorkad tomat samt en mix av cashewnötter, linfröolja, citron, solrosfrön och chili tillsammans med algerna. Det hela smakade helt okej, men imorgon måste jag köpa tamari (äkta kinesisk soya) vilket jag tror får algerna att smaka mycket bättre!

Planer på ämnen som kommer snart framöver är NÖTMJÖLK, GRODDNING, RAW FOOD-DESSERTER och SOPPOR.

Och: Jag har äntligen anmält mig till yoga - Kundaliniyoga - som börjar nästa torsdag, spännande!!

Av Laura - 26 augusti 2012 18:09

Sojabönor ingår tydligen inte i Raw Food kost (med anledning av att de är hybridiserad, allergiframkallande och svårsmälta - miso är dock helt ok!) och eftersom jag ska äta strikt Raw Food hela september ut tvingades jag på grund av detta skaffa mig nya frukostrutiner. Men oh så gott det blev, denna frukostdrink/gröna smoothie kan jag tänka mig att dricka varenda morgon resten av livet, mmmmm! Dessutom fick jag använda min råsaftspress till denna smoothie vilket gjorde det ännu roligare.

Grön frukostsmoothie, 1 person:
Två medelstora, helst svenska äpplen
En halv gurka
En halv avokado
En halv fryst banan
En stor näve spenat
En tesked linfröolja

Pressa äpplen och gurka i juicepressen, mixa sedan juicen i mixer med övriga ingredienser. Blir en krämig supergod frukostsmoothie som ger massa god energi.

Eftersom jag kom hem till min juicemaskin (efter 3 månader) igår så var jag tvungen att använda den lite mer så slängde ihop en morot-och rödbetsjuice som var över förväntan. Den blev söt och god. Använde ungefär lika mycket morötter som rödbetor.

Jag tror att söndag framöver skall bli min juicefastedag, det vill säga den dag i veckan som man bara dricker frukt- och grönsaksjuicer.





Presentation

En blogg om min "Raw Food-resa" som tar fart sensommaren/hösten 2012 då förändringen blev ett faktum.

Fråga mig

0 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<< Oktober 2012
>>>

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik

I mina hörlurar just nu

Strövtåg i hembygden (Mando Diao)

Är du fortfarande arg? (Säkert)

Höstvisa (Tove Jansson) 

Second Cut (Timo Räisänen) 

I'll Be Seeing You (Billie Holiday)

Fulla för kärlekens skull (Eldkvarn)

Involved (Gossip)

Sommar på speed (Tomas Andersson Wij)

Över sundet (Thåström)

Veckans bär/frukt

Nypon

 

C-vitaminrika, lite underskattade  (!) bär, som sägs motverka hjärt- och kärlsjukdomar, viss typ av cancer och vara bra för lederna (motverka artros). Man kan torka nypon, koka soppa på dem, göra vin på dem, laga sylt, chutney och marmelad...

 

Dadlar 

 

Dadeln är egentligen ett bär. Det växer på dadelpalmen i subtropiskt klimat. Dadeln är rik på energi och socker, den funkar bra som sötningsmedel i bakning och är god att äta som snacks! Dadlar är rika på vitamin A, vitamin B, kalcium och järn.

 

Gojibär


Ett superbär som är rött, litet och har sötsyrlig smak. Det innehåller 7 av de 8 essentiella aminosyrorna, och en massa annat bra (zink, selen, c-vitamin, kalcium mm). Man kan till exempel ha gojibär i te, som snacks, i m&uuml;sli, i sallad och i drinkar/smoothies.

 

Mullbär


Fungerar som snacks, sötningsmedel, m&uuml;sliingrediens eller salladstopping i torkad form. Söt, kola-aktig och lite jordig smak. Innehåller nyttigheter, verkar stabilisera blodsockret (=minska sötsuget) och är jättegott! 

Mer inspiration

Butik & kafé: Blueberry Lifestyle

Ericas blogg: rawfoodbyerica.se

Böcker: 

- "Pigg och glad med RAW FOOD" av Vibeke Amdisen

- "Raw Food med två detoxveckor" av Ulrika Davidsson

- Tre böcker om Raw Food av Erica Palmcrantz Aziz (Bl.a. "Raw Food delight" och "Raw Food - ett lättare liv på två veckor")

- http://rawfood.se/


Ovido - Quiz & Flashcards