Direktlänk till inlägg 6 september 2012
Det var lite klurigt att hitta dit. Lokalen låg på en innergård, man blev vägledd av två marschaller och sen fick man gå ner för en källartrappa. Rummet där lektionen skulle äga rum var litet och nästan alla mattor på golvet var upptagna när jag kom, folk låg ganska tätt på rygg. De flesta blundade. Väggar och tak var av sten, vitmålade och fönstren var små och satt högt upp i taket eftersom rummet låg en halv trappa ner. Längs väggarna satt vita ljusstakar, med tända ljus. Längst fram i rummet satt en stor svart tavla där mantran var skrivna med vit krita. Bredvid tavlan stod en "gong"; en stor hängande rund trumma.
Yogan bestod av andningsövningar, mer fysiska övningar som man upprepar i omgångar. Andningen är involverad även i dessa övningar och mellan omgångarna vilar man. Det ingår ett längre vilomoment där det spelas på gongen och även en meditationsdel.
När jag promenerade hemåt i höstmörkret började det regna.
Vitkål, morötter, rödkål, spetskål... Man kan syra en massa olika höstgrönsaker! Och att syra grönsaker höjer dessutom näringsvärdet på dem. Det finns tre regler som man måste följa för att lyckas med sin syrning, gör man ska det vara enkelt. Hur min...
Nej, ni behöver inte vara oroliga. Jag planerar att äta imorgon också. Men denna rubrik, tillika bibliska referens, antyder bara att mina sex veckor av Raw Food-detox nu är över. Detta innebär dock på intet vis att bloggen inte kommer fortsätta uppda...
Onsdagsmiddag: kokosmjölksmarinerade grönsaker med thaismaker i romansalladsblad Nu är det fem dagar kvar tills jag går i mål. Då har jag klarat mig utan kaffe, kött, mjölkprodukter, gluten och framförallt utan varm mat i sex veckor. Det känns lit...
Snöade in lite på det här med att torka frukt och bär. Lätt och kul! De torkade nyponskalen sprider en underbar nypondoft när man öppnar burken de ligger i. En skillnad mellan torkade nypon och äpplen är att nyponskalen ska bli jättehårda när man tor...
Nyponskal gick utmärkt att torka i ugnen på ca 40 grader, men det tog sin lilla tid (1/2-1 dygn). De ska jag göra soppa på senare i höst, mumma! Man kanske skulle ta och torka de där äpplena också, torkade äppelringar är gott. ...
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 | 2 |
||||||||
3 | 4 |
5 | 6 | 7 | 8 | 9 | |||
10 |
11 | 12 | 13 |
14 | 15 | 16 |
|||
17 |
18 | 19 | 20 |
21 |
22 |
23 |
|||
24 | 25 |
26 | 27 |
28 |
29 |
30 | |||
|
Strövtåg i hembygden (Mando Diao)
Är du fortfarande arg? (Säkert)
Höstvisa (Tove Jansson)
Second Cut (Timo Räisänen)
I'll Be Seeing You (Billie Holiday)
Fulla för kärlekens skull (Eldkvarn)
Involved (Gossip)
Sommar på speed (Tomas Andersson Wij)
Över sundet (Thåström)
Nypon
C-vitaminrika, lite underskattade (!) bär, som sägs motverka hjärt- och kärlsjukdomar, viss typ av cancer och vara bra för lederna (motverka artros). Man kan torka nypon, koka soppa på dem, göra vin på dem, laga sylt, chutney och marmelad...
Dadlar
Dadeln är egentligen ett bär. Det växer på dadelpalmen i subtropiskt klimat. Dadeln är rik på energi och socker, den funkar bra som sötningsmedel i bakning och är god att äta som snacks! Dadlar är rika på vitamin A, vitamin B, kalcium och järn.
Gojibär
Ett superbär som är rött, litet och har sötsyrlig smak. Det innehåller 7 av de 8 essentiella aminosyrorna, och en massa annat bra (zink, selen, c-vitamin, kalcium mm). Man kan till exempel ha gojibär i te, som snacks, i müsli, i sallad och i drinkar/smoothies.
Mullbär
Fungerar som snacks, sötningsmedel, müsliingrediens eller salladstopping i torkad form. Söt, kola-aktig och lite jordig smak. Innehåller nyttigheter, verkar stabilisera blodsockret (=minska sötsuget) och är jättegott!
Butik & kafé: Blueberry Lifestyle
Ericas blogg: rawfoodbyerica.se
Böcker:
- "Pigg och glad med RAW FOOD" av Vibeke Amdisen
- "Raw Food med två detoxveckor" av Ulrika Davidsson
- Tre böcker om Raw Food av Erica Palmcrantz Aziz (Bl.a. "Raw Food delight" och "Raw Food - ett lättare liv på två veckor")
- http://rawfood.se/