Direktlänk till inlägg 12 september 2012
Och jag vet... Jag kunde ha gjort en själv av en gammal burk. Men som syns på bilden har min nya burk även en liten "hängare" som hjälper till med dränaget, det hade minsann varit svårt att fixa annars!
Man kan grodda mängder av olika frön och baljväxter. Gröna linser, munbönor, kikärter, sojabönor och massa fler. Jag ska börja med någonting som sägs vara lätt att grodda; bovete. Fortsättning följer på det, det tar ju några dagar.
Varför ska man grodda då? Jo, groddarna är den mest näringsrika formen av de här små bönorna/ärtorna/linserna eftersom de är i växande stadium. De börjar gro, och då innehåller de mest vitaminer och näring! Och så är ju groddar supergott tycker jag. Och fint.
Vitkål, morötter, rödkål, spetskål... Man kan syra en massa olika höstgrönsaker! Och att syra grönsaker höjer dessutom näringsvärdet på dem. Det finns tre regler som man måste följa för att lyckas med sin syrning, gör man ska det vara enkelt. Hur min...
Nej, ni behöver inte vara oroliga. Jag planerar att äta imorgon också. Men denna rubrik, tillika bibliska referens, antyder bara att mina sex veckor av Raw Food-detox nu är över. Detta innebär dock på intet vis att bloggen inte kommer fortsätta uppda...
Onsdagsmiddag: kokosmjölksmarinerade grönsaker med thaismaker i romansalladsblad Nu är det fem dagar kvar tills jag går i mål. Då har jag klarat mig utan kaffe, kött, mjölkprodukter, gluten och framförallt utan varm mat i sex veckor. Det känns lit...
Snöade in lite på det här med att torka frukt och bär. Lätt och kul! De torkade nyponskalen sprider en underbar nypondoft när man öppnar burken de ligger i. En skillnad mellan torkade nypon och äpplen är att nyponskalen ska bli jättehårda när man tor...
Nyponskal gick utmärkt att torka i ugnen på ca 40 grader, men det tog sin lilla tid (1/2-1 dygn). De ska jag göra soppa på senare i höst, mumma! Man kanske skulle ta och torka de där äpplena också, torkade äppelringar är gott. ...
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 | 2 |
||||||||
3 | 4 |
5 | 6 | 7 | 8 | 9 | |||
10 |
11 | 12 | 13 |
14 | 15 | 16 |
|||
17 |
18 | 19 | 20 |
21 |
22 |
23 |
|||
24 | 25 |
26 | 27 |
28 |
29 |
30 | |||
|
Strövtåg i hembygden (Mando Diao)
Är du fortfarande arg? (Säkert)
Höstvisa (Tove Jansson)
Second Cut (Timo Räisänen)
I'll Be Seeing You (Billie Holiday)
Fulla för kärlekens skull (Eldkvarn)
Involved (Gossip)
Sommar på speed (Tomas Andersson Wij)
Över sundet (Thåström)
Nypon
C-vitaminrika, lite underskattade (!) bär, som sägs motverka hjärt- och kärlsjukdomar, viss typ av cancer och vara bra för lederna (motverka artros). Man kan torka nypon, koka soppa på dem, göra vin på dem, laga sylt, chutney och marmelad...
Dadlar
Dadeln är egentligen ett bär. Det växer på dadelpalmen i subtropiskt klimat. Dadeln är rik på energi och socker, den funkar bra som sötningsmedel i bakning och är god att äta som snacks! Dadlar är rika på vitamin A, vitamin B, kalcium och järn.
Gojibär
Ett superbär som är rött, litet och har sötsyrlig smak. Det innehåller 7 av de 8 essentiella aminosyrorna, och en massa annat bra (zink, selen, c-vitamin, kalcium mm). Man kan till exempel ha gojibär i te, som snacks, i müsli, i sallad och i drinkar/smoothies.
Mullbär
Fungerar som snacks, sötningsmedel, müsliingrediens eller salladstopping i torkad form. Söt, kola-aktig och lite jordig smak. Innehåller nyttigheter, verkar stabilisera blodsockret (=minska sötsuget) och är jättegott!
Butik & kafé: Blueberry Lifestyle
Ericas blogg: rawfoodbyerica.se
Böcker:
- "Pigg och glad med RAW FOOD" av Vibeke Amdisen
- "Raw Food med två detoxveckor" av Ulrika Davidsson
- Tre böcker om Raw Food av Erica Palmcrantz Aziz (Bl.a. "Raw Food delight" och "Raw Food - ett lättare liv på två veckor")
- http://rawfood.se/