Direktlänk till inlägg 11 september 2012
Det här är ett supergott Raw Food-knäcke som är lätt att göra, det tar bara lite tid att först svälla och sen gräddas, men det är det värt!
Till en plåt behövs:
3 dl linfrön
1/2 dl sesamfrön
1/2 dl solrosfrön
1/2 dl pumpakärnor
3 dl vatten
1 tsk buljongpulver (vegetarisk grönsaksbuljong, gärna ekologisk)
Gör så här:
Blanda alla frön och kärnor med vatten och buljongpulver, låt stå och svälla i fyra timmar (ja du läste rätt). Sätt ugnen på 40 grader celsius, sprid sedan ur massan tunnt på bakplåtspapper på en plåt:
Ställ in plåten i ugnen i åtta timmar (ja igen, du läste rätt). Om du har möjlighet - öppna ibland och lufta ur ugnen.
Och efter åtta timmar...vips:
Då kan man bryta brödet i lagom stora bitar, lägga de i en tätslutande burk, både snyggt och praktiskt. Sen är det bara att ta fram och äta. Kanske med avokadoröra och groddar ovanpå eller till teet med lite honung på kexen. Man kan också ha Cashew cream cheese på, se recept nedan.
Cashew cream cheese:
Mixa följande ingredienser och du får en härlig Raw Food-"cream cheese":
2 dl cashewnötter (gärna blötlagda)
Pressad juice och rivet skal från en halv citron
1 avokado
1/2 dl hackad gräslök (kan ersättas med annan färsk krydda tex. basilika, persilja...)
Vid behov lite salt
Vitkål, morötter, rödkål, spetskål... Man kan syra en massa olika höstgrönsaker! Och att syra grönsaker höjer dessutom näringsvärdet på dem. Det finns tre regler som man måste följa för att lyckas med sin syrning, gör man ska det vara enkelt. Hur min...
Nej, ni behöver inte vara oroliga. Jag planerar att äta imorgon också. Men denna rubrik, tillika bibliska referens, antyder bara att mina sex veckor av Raw Food-detox nu är över. Detta innebär dock på intet vis att bloggen inte kommer fortsätta uppda...
Onsdagsmiddag: kokosmjölksmarinerade grönsaker med thaismaker i romansalladsblad Nu är det fem dagar kvar tills jag går i mål. Då har jag klarat mig utan kaffe, kött, mjölkprodukter, gluten och framförallt utan varm mat i sex veckor. Det känns lit...
Snöade in lite på det här med att torka frukt och bär. Lätt och kul! De torkade nyponskalen sprider en underbar nypondoft när man öppnar burken de ligger i. En skillnad mellan torkade nypon och äpplen är att nyponskalen ska bli jättehårda när man tor...
Nyponskal gick utmärkt att torka i ugnen på ca 40 grader, men det tog sin lilla tid (1/2-1 dygn). De ska jag göra soppa på senare i höst, mumma! Man kanske skulle ta och torka de där äpplena också, torkade äppelringar är gott. ...
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 | 2 |
||||||||
3 | 4 |
5 | 6 | 7 | 8 | 9 | |||
10 |
11 | 12 | 13 |
14 | 15 | 16 |
|||
17 |
18 | 19 | 20 |
21 |
22 |
23 |
|||
24 | 25 |
26 | 27 |
28 |
29 |
30 | |||
|
Strövtåg i hembygden (Mando Diao)
Är du fortfarande arg? (Säkert)
Höstvisa (Tove Jansson)
Second Cut (Timo Räisänen)
I'll Be Seeing You (Billie Holiday)
Fulla för kärlekens skull (Eldkvarn)
Involved (Gossip)
Sommar på speed (Tomas Andersson Wij)
Över sundet (Thåström)
Nypon
C-vitaminrika, lite underskattade (!) bär, som sägs motverka hjärt- och kärlsjukdomar, viss typ av cancer och vara bra för lederna (motverka artros). Man kan torka nypon, koka soppa på dem, göra vin på dem, laga sylt, chutney och marmelad...
Dadlar
Dadeln är egentligen ett bär. Det växer på dadelpalmen i subtropiskt klimat. Dadeln är rik på energi och socker, den funkar bra som sötningsmedel i bakning och är god att äta som snacks! Dadlar är rika på vitamin A, vitamin B, kalcium och järn.
Gojibär
Ett superbär som är rött, litet och har sötsyrlig smak. Det innehåller 7 av de 8 essentiella aminosyrorna, och en massa annat bra (zink, selen, c-vitamin, kalcium mm). Man kan till exempel ha gojibär i te, som snacks, i müsli, i sallad och i drinkar/smoothies.
Mullbär
Fungerar som snacks, sötningsmedel, müsliingrediens eller salladstopping i torkad form. Söt, kola-aktig och lite jordig smak. Innehåller nyttigheter, verkar stabilisera blodsockret (=minska sötsuget) och är jättegott!
Butik & kafé: Blueberry Lifestyle
Ericas blogg: rawfoodbyerica.se
Böcker:
- "Pigg och glad med RAW FOOD" av Vibeke Amdisen
- "Raw Food med två detoxveckor" av Ulrika Davidsson
- Tre böcker om Raw Food av Erica Palmcrantz Aziz (Bl.a. "Raw Food delight" och "Raw Food - ett lättare liv på två veckor")
- http://rawfood.se/