Direktlänk till inlägg 15 september 2012

Raw Food sushi-afton, Raw Food café och boliviansk folkdans

Av Laura - 15 september 2012 20:06

Jag börjar helgen, i kronologisk ordning, med fredag. Det var Raw Food sushi-afton i min lilla lya med norirullar, vietnamesiska rispappersrullar, dippar, grönsaksstavar och fina vänner. Misosoppa, grönt te och vitt vin dracks det till.


     


På bordet står...


Norirullar:

Det behövs: 5-6 ark av noriblad, raw food ris (mix av  1 dl groddat bovete, 1/2 blomkål, 1 dl solrosfrön, 1 msk olivolja, en nypa salt och 1 tsk agavesirap), skivad avokado, gurkstavar, morotsstavar, paprika i stavar. Lägg på riset och grönskena på noribladet och rulla ihop på en bambumatta. Blöt kanten för att "klistra ihop" rullen. Skär upp i lagom bitar!  

Tillbehör i form av soja, inlagd ingefära och wasabi.

 

Risbladsrullar: 

Vietnamesiska rispapperrullar sköljs i kallt vatten för att mjukna. Fyllningen kan vara avokado, rödbetsstavar, morotsstavar, paprikastavar, vitkål/spetskål men man kan ha i i princip vad man vill. Rispappret rullas ihop med innehållet i, och skärs upp i lika stora bitar som norirullarna. Till Dessa rullar passar sesamdipp extra bra.


I morse råkade jag slå på tv:n när kocken i Mitt kök precis skulle göra just rispappersrullar. Bra sammanträffande. 

 

Sesamdipp:

Mixa följande: 2 msk sesamfrö, 1/2 dl olivolja, 2 tsk senap, 2 1/2 msk äppelcidervinäger, 2 tsk agavesirap, 2-3 torkade dadlar, 1 tsk citronsaft, 3 msk tamari, 1 pressad vitlöksklyfta. Häll sedan upp i en fin skål (eller i ett kocktailglas) och strö lite sesamfrön ovanpå. 

 

Grönsaksstavar:


Valfria grönsaker (bladselleri, morot, rödbeta, paprika, kål i olika form, blomkål, broccoli...)

 

Misodipp: 

Mixa: 1/2 dl miso, 3/4 dl olivolja, 1 vitlöksklyfta, 1 msk äppelcidervinäger, 5 torkade dadlar, 1/2 dl vatten, 1 msk persilja, 1 msk citronsaft. Perfekt dipp om man är saltsugen! 

 

Ärtröra: 

En mild dipp som man får om man mixar: 4 dl gröna ärtor, 1 avokado, 1 näve bladspenat, 2 msk miso, 1 vitlöksklyfta, 2 msk tamari, 1/2 dl olivolja, peppar. 


Tomat- och paprikasalsa: 

Om man har avlånga röda paprikor blir den här dippen lite sötare. Oavsett så passar den också bra till mexikansk mat! 

Hacka och mixa: 1 röd paprika, 1 tomat, 8 soltorkade tomater, 1 liten vitlöksklyfta, 1 halv liten lök (gul eller röd), 1/2 dl pumpakärnor, 1/2 dl solrosfrön eller pinjenötter, salt, peppar och kanske chili.


Helgen fortsatte och imorse upptäckte jag att mitt groddningsprojekt hade lyckats. Mina bovetegroddar har fått svans, tjoho :)


   

Fina va? 


Så här groddar man bovete: 

1. Blötlägg ca 1 dl oskalat, rått bovete 1 dygn

2. Skölj ordentligt

3. Häll i vatten i burken, ställ den uppochned så att hålen i locket låter vattnet sippra ut i en bunke

4. Ställ burken mörkt och svalt

5. Skölj och upprepa fyllningen av vattnet några gånger om dagen

6. Efter ca två dygn har du groddar


Vad kan man göra med bovetegroddar? Till exempel raw food sushi-ris, ha dem i sallad och göra raw food-gröt.


Resten av den soliga lördagen spenderades i Norrköping. I väntan på en föreställning med boliviansk folkdans som hölls av Norrköpings boliviakommitté (en föreställning som för övrigt var färgsprakande, inbjudande och fantastisk!!) så blev jag visad till Knäppingsborg. Det måste vara en av Norrköpings mysigare platser och inte nog med det - de hade ett raw food café! En glad överraskning och det blev en mysig fika med en härlig nyfunnen vän (som också som drog med mig på folkdansuppvisningen - tack för det!!). Det här är det första raw food cafét som jag har varit på utanför Stockholm och det första som jag har hört om utanför Stockholm förutom Kiviks lilla råa.  


Mimmis visthus hette Norrköpings raw food café och de hade även en tillhörande liten butik. Missa inte Knäppingsborg och Mimmis visthus om ni har vägarna förbi Norrköping!



 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Laura - 14 oktober 2012 09:07

Vitkål, morötter, rödkål, spetskål... Man kan syra en massa olika höstgrönsaker! Och att syra grönsaker höjer dessutom näringsvärdet på dem. Det finns tre regler som man måste följa för att lyckas med sin syrning, gör man ska det vara enkelt. Hur min...

Av Laura - 30 september 2012 19:38

Nej, ni behöver inte vara oroliga. Jag planerar att äta imorgon också. Men denna rubrik, tillika bibliska referens, antyder bara att mina sex veckor av Raw Food-detox nu är över. Detta innebär dock på intet vis att bloggen inte kommer fortsätta uppda...

Av Laura - 26 september 2012 21:39

Onsdagsmiddag: kokosmjölksmarinerade grönsaker med thaismaker i romansalladsblad Nu är det fem dagar kvar tills jag går i mål. Då har jag klarat mig utan kaffe, kött, mjölkprodukter, gluten och framförallt utan varm mat i sex veckor. Det känns lit...

Av Laura - 26 september 2012 10:44

Snöade in lite på det här med att torka frukt och bär. Lätt och kul! De torkade nyponskalen sprider en underbar nypondoft när man öppnar burken de ligger i. En skillnad mellan torkade nypon och äpplen är att nyponskalen ska bli jättehårda när man tor...

Av Laura - 24 september 2012 23:23

Nyponskal gick utmärkt att torka i ugnen på ca 40 grader, men det tog sin lilla tid (1/2-1 dygn). De ska jag göra soppa på senare i höst, mumma! Man kanske skulle ta och torka de där äpplena också, torkade äppelringar är gott. ...

Presentation

En blogg om min "Raw Food-resa" som tar fart sensommaren/hösten 2012 då förändringen blev ett faktum.

Fråga mig

0 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
          1
2
3
4
5 6 7 8 9
10
11 12
13
14 15
16
17
18 19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
<<< September 2012 >>>

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik

I mina hörlurar just nu

Strövtåg i hembygden (Mando Diao)

Är du fortfarande arg? (Säkert)

Höstvisa (Tove Jansson) 

Second Cut (Timo Räisänen) 

I'll Be Seeing You (Billie Holiday)

Fulla för kärlekens skull (Eldkvarn)

Involved (Gossip)

Sommar på speed (Tomas Andersson Wij)

Över sundet (Thåström)

Veckans bär/frukt

Nypon

 

C-vitaminrika, lite underskattade  (!) bär, som sägs motverka hjärt- och kärlsjukdomar, viss typ av cancer och vara bra för lederna (motverka artros). Man kan torka nypon, koka soppa på dem, göra vin på dem, laga sylt, chutney och marmelad...

 

Dadlar 

 

Dadeln är egentligen ett bär. Det växer på dadelpalmen i subtropiskt klimat. Dadeln är rik på energi och socker, den funkar bra som sötningsmedel i bakning och är god att äta som snacks! Dadlar är rika på vitamin A, vitamin B, kalcium och järn.

 

Gojibär


Ett superbär som är rött, litet och har sötsyrlig smak. Det innehåller 7 av de 8 essentiella aminosyrorna, och en massa annat bra (zink, selen, c-vitamin, kalcium mm). Man kan till exempel ha gojibär i te, som snacks, i m&uuml;sli, i sallad och i drinkar/smoothies.

 

Mullbär


Fungerar som snacks, sötningsmedel, m&uuml;sliingrediens eller salladstopping i torkad form. Söt, kola-aktig och lite jordig smak. Innehåller nyttigheter, verkar stabilisera blodsockret (=minska sötsuget) och är jättegott! 

Mer inspiration

Butik & kafé: Blueberry Lifestyle

Ericas blogg: rawfoodbyerica.se

Böcker: 

- "Pigg och glad med RAW FOOD" av Vibeke Amdisen

- "Raw Food med två detoxveckor" av Ulrika Davidsson

- Tre böcker om Raw Food av Erica Palmcrantz Aziz (Bl.a. "Raw Food delight" och "Raw Food - ett lättare liv på två veckor")

- http://rawfood.se/


Ovido - Quiz & Flashcards