Direktlänk till inlägg 7 september 2012

Tvårätters

Av Laura - 7 september 2012 19:37

JajaJAJA, Kanada närmar sig och på måndag får jag låtsasfly till Argentina! Solen har lyst upp både Linköping och Norrköping idag och äntligen har min stora blåa resväska som flyttade med mig till Stockholm i sommar kommit tillbaka. Detta tack vare mamma och ett snabbt utbyte på tågstationen när hon var på väg med tåget mot Stockholm. Hon fick varm misosoppa i en termos och en present till brorsonen och jag fick mina väskor. Bra byte.

På go'kväll (ja, jag är en tant, men imorgon ska jag på kalas) hade Kjell Eriksson den fiktiva middagsbjudningen som är ett inslag i programmet varje fredag. Och åh så befriande, kolla in det på SvtPlay om ni har tid över. Jag kan avslöja att pizzakartonger, tvättkorgar och Jabba de Hutt hade en plats och att opetentiöst var ledordet. Befriande som sagt.

Onsdagens vinkväll kräver ett vintips, om än lite sent. Dock kan jag inte ta på mig äran själv eftersom det inte var jag som hittade det här röda härliga höstvinet: Terreno, en chianti från Italien (89 kr, nr2373), lagom mustigt och inte alltför strävt. Rekommenderas verkligen! Passade fint med tilltuggen också.

Ikväll blev det tvårätters. En annorlunda pesto och tillbehör samt en äppeldessert.

Annorlunda pesto:
5 skivor ekologisk getost (hårdost) eller soyaost (hårdost)
1 stor näve ruccola
2 soltorkade tomater
Några blad persilja
Fyra matskedar solrosfrön/pumpakärnor
Man kan även variera med: oliver istället för tomater, nötter istället för frön/ kärnor, piffa med vitlök etc.

Tillbehör: cocktailtomater, avokado, cashewnötter eller nåt annat gott!

Servera allt fin på en tallrik.

Äppeldessert: skiva äpplen tunnt, strö på kanel, carobpulver, två torkade aprikoser i skivor, lite gojibär och sesamfrön. Den här desserten kan varieras i all oändlighet, man kan strö på valnötter, kokos, bär, tahini sötad med agavesirap (bara att blanda ihop), kardemumma, frön osv.

 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Laura - 14 oktober 2012 09:07

Vitkål, morötter, rödkål, spetskål... Man kan syra en massa olika höstgrönsaker! Och att syra grönsaker höjer dessutom näringsvärdet på dem. Det finns tre regler som man måste följa för att lyckas med sin syrning, gör man ska det vara enkelt. Hur min...

Av Laura - 30 september 2012 19:38

Nej, ni behöver inte vara oroliga. Jag planerar att äta imorgon också. Men denna rubrik, tillika bibliska referens, antyder bara att mina sex veckor av Raw Food-detox nu är över. Detta innebär dock på intet vis att bloggen inte kommer fortsätta uppda...

Av Laura - 26 september 2012 21:39

Onsdagsmiddag: kokosmjölksmarinerade grönsaker med thaismaker i romansalladsblad Nu är det fem dagar kvar tills jag går i mål. Då har jag klarat mig utan kaffe, kött, mjölkprodukter, gluten och framförallt utan varm mat i sex veckor. Det känns lit...

Av Laura - 26 september 2012 10:44

Snöade in lite på det här med att torka frukt och bär. Lätt och kul! De torkade nyponskalen sprider en underbar nypondoft när man öppnar burken de ligger i. En skillnad mellan torkade nypon och äpplen är att nyponskalen ska bli jättehårda när man tor...

Av Laura - 24 september 2012 23:23

Nyponskal gick utmärkt att torka i ugnen på ca 40 grader, men det tog sin lilla tid (1/2-1 dygn). De ska jag göra soppa på senare i höst, mumma! Man kanske skulle ta och torka de där äpplena också, torkade äppelringar är gott. ...

Presentation

En blogg om min "Raw Food-resa" som tar fart sensommaren/hösten 2012 då förändringen blev ett faktum.

Fråga mig

0 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
          1
2
3
4
5 6 7 8 9
10
11 12
13
14 15
16
17
18 19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
<<< September 2012 >>>

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik

I mina hörlurar just nu

Strövtåg i hembygden (Mando Diao)

Är du fortfarande arg? (Säkert)

Höstvisa (Tove Jansson) 

Second Cut (Timo Räisänen) 

I'll Be Seeing You (Billie Holiday)

Fulla för kärlekens skull (Eldkvarn)

Involved (Gossip)

Sommar på speed (Tomas Andersson Wij)

Över sundet (Thåström)

Veckans bär/frukt

Nypon

 

C-vitaminrika, lite underskattade  (!) bär, som sägs motverka hjärt- och kärlsjukdomar, viss typ av cancer och vara bra för lederna (motverka artros). Man kan torka nypon, koka soppa på dem, göra vin på dem, laga sylt, chutney och marmelad...

 

Dadlar 

 

Dadeln är egentligen ett bär. Det växer på dadelpalmen i subtropiskt klimat. Dadeln är rik på energi och socker, den funkar bra som sötningsmedel i bakning och är god att äta som snacks! Dadlar är rika på vitamin A, vitamin B, kalcium och järn.

 

Gojibär


Ett superbär som är rött, litet och har sötsyrlig smak. Det innehåller 7 av de 8 essentiella aminosyrorna, och en massa annat bra (zink, selen, c-vitamin, kalcium mm). Man kan till exempel ha gojibär i te, som snacks, i m&uuml;sli, i sallad och i drinkar/smoothies.

 

Mullbär


Fungerar som snacks, sötningsmedel, m&uuml;sliingrediens eller salladstopping i torkad form. Söt, kola-aktig och lite jordig smak. Innehåller nyttigheter, verkar stabilisera blodsockret (=minska sötsuget) och är jättegott! 

Mer inspiration

Butik & kafé: Blueberry Lifestyle

Ericas blogg: rawfoodbyerica.se

Böcker: 

- "Pigg och glad med RAW FOOD" av Vibeke Amdisen

- "Raw Food med två detoxveckor" av Ulrika Davidsson

- Tre böcker om Raw Food av Erica Palmcrantz Aziz (Bl.a. "Raw Food delight" och "Raw Food - ett lättare liv på två veckor")

- http://rawfood.se/


Ovido - Quiz & Flashcards