Direktlänk till inlägg 3 september 2012

Mindre än en månad kvar

Av Laura - 3 september 2012 19:10

En ganska produktiv måndag trots allt. Jag har gratulerat min brorson en dag för tidigt, gjort ett hål till i höger öra, varit på studiebesök på en infektionsmottagning på ett sjukhus där kaffet kostade 21 kronor och teet 18 kronor samt velat över en present till ovan nämnda två-åring i över en halvtimme (det blev en fin "bankbräda" i trä till slut.. hemskt nöjd!)


I somras när jag var på Österlen hos min mamma och startade upp det här projektet så tipsade mamma om Kiviks lilla råa. Tyvärr hann vi aldrig åka dit. Väl tillbaka i skolan tipsade en kompis om samma ställe när jag började prata om min blogg. Så trots att jag inte varit där vill jag tipsa om stället, om man har vägarna förbi vackra Österlen. Kiviks lilla råa är i alla fall det första stället jag ska besöka när jag åker till Skåne i höst!    


Det mindre än en månad kvar på mitt Raw Food-projekt. September ut är det som gäller och hittils har det gått bra. Jag tycker verkligen om maten jag lagar, men målet är att försöka bli bättre på att hitta nya recept i mina kokböcker och pröva nya saker. Har minst fem nya rätter som jag ska laga och kanske bjuda på innan månaden är över. Och när september är över kommer jag definitivt hålla fast vid - och bjuda på! - många av de här färgsprakande rätterna och juicerna. 


Min söndags-juice-fasta igår var riktigt behaglig. Det kändes frächt och välbehövligt. Gårdagens drinkar var matiga och fyllda med gröna blad, gröna grönsaker och betor, morrötter etc.

Tips på underbara juicer att njuta av under en juice-fastedag:

Grön drink med ingefära:


Pressa i råsaftspressen: 2 cm skalad färsk ingefära, 1/2 rått broccolihuvud, 1/2 gurka, 2-3 äpplen

Mixa ovan med följande i mixern: en halv avokado, en näve frysta bär (i mitt fall hallon - gott men gav kanske inte den allra finaste färgen...) och en näve spenat. Det blev sting med ingefäran - supergott!






Morots- och rödbetsjuice:

Pressa två morötter och två rödbetor i juicepressem. Det blir en fin vinröd juice som man inte ska spilla på kläderna. Den är söt och mycket godare än man tror (än jag trodde i alla fall). Ett tips är att inte ställa den här juicen kylen och spara den för länge. Drick den direkt och gör ny färsk nästa gång du är sugen. Står den i någon dag blir den tjock, seg och klumpig. Har gjort det misstaget nämligen...


Apelsin- och grapejuice: 

Grapefrukt är så gott tycker jag. Man kan äta den med sked i halvor, och vill man söta den lite kan man använda agavesirap eller honung ovanpå grapefruktshalvan och kanske lite kanel ovanpå. Mums. Men man kan också pressa juice på frukten. Använd en grape och två apelsiner (gärna blodapelsiner), pressa och drick.


Grape sägs minska sötsug och fungera antibakteriellt. Men se upp för läkemedelsinteraktioner, kolla upp om grape interagerar med de läkemedel du äter!   


Idag var det dags för en måndagskaka (som egentligen är en fredagskaka, jag gjorde och frös in den i fredags) med blåbär och kokos. Den här kakan är lätt att göra och man fryser bara in den när den är klar. Vid bjud- eller ättillfälle är det bara att ta ut kakan en kvart innan servering så att den hinner bli lite mjuk. 


Måndagskaka: 

 


Till en kaka (6-10 bitar) behövs:

En liten kakform (15-20 cm i diameter, det är bättre med en mindre form, då blir kakan högre. Vill man använda en större form får man öka satsen!)

Botten:

100 g mandel

3-4 dadlar (gärna medjool)

Fyllning:

1,5 dl blåbär

4 msk agavesirap (eller efter smak)

4 msk kokosolja (extra virgin)

3 dl nötter och/eller solrosfrön (tex cashewnötter)

Ev lite vatten om det hela blir för fast

Dekoration:

Kokos och blåbär


Gör så här: 

Mixa ingredienserna till kakbotten och tryck ut massan i botten av formen (man kan ha plastfilm i botten om man vill vara säker på att överföring till en fin tallrik vid servering sker utan problem). Mixa fyllningens ingredienser och sprid ut jämnt ovanpå bottenmassan. Strössla kokos och blåbär ovanpå och ställ in det hela i frysen. Lätt som en plätt och smaskigt att fika på.


   








 
Det här inlägget går inte att kommentera.
Av Laura - 14 oktober 2012 09:07

Vitkål, morötter, rödkål, spetskål... Man kan syra en massa olika höstgrönsaker! Och att syra grönsaker höjer dessutom näringsvärdet på dem. Det finns tre regler som man måste följa för att lyckas med sin syrning, gör man ska det vara enkelt. Hur min...

Av Laura - 30 september 2012 19:38

Nej, ni behöver inte vara oroliga. Jag planerar att äta imorgon också. Men denna rubrik, tillika bibliska referens, antyder bara att mina sex veckor av Raw Food-detox nu är över. Detta innebär dock på intet vis att bloggen inte kommer fortsätta uppda...

Av Laura - 26 september 2012 21:39

Onsdagsmiddag: kokosmjölksmarinerade grönsaker med thaismaker i romansalladsblad Nu är det fem dagar kvar tills jag går i mål. Då har jag klarat mig utan kaffe, kött, mjölkprodukter, gluten och framförallt utan varm mat i sex veckor. Det känns lit...

Av Laura - 26 september 2012 10:44

Snöade in lite på det här med att torka frukt och bär. Lätt och kul! De torkade nyponskalen sprider en underbar nypondoft när man öppnar burken de ligger i. En skillnad mellan torkade nypon och äpplen är att nyponskalen ska bli jättehårda när man tor...

Av Laura - 24 september 2012 23:23

Nyponskal gick utmärkt att torka i ugnen på ca 40 grader, men det tog sin lilla tid (1/2-1 dygn). De ska jag göra soppa på senare i höst, mumma! Man kanske skulle ta och torka de där äpplena också, torkade äppelringar är gott. ...

Presentation

En blogg om min "Raw Food-resa" som tar fart sensommaren/hösten 2012 då förändringen blev ett faktum.

Fråga mig

0 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
          1
2
3
4
5 6 7 8 9
10
11 12
13
14 15
16
17
18 19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
<<< September 2012 >>>

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik

I mina hörlurar just nu

Strövtåg i hembygden (Mando Diao)

Är du fortfarande arg? (Säkert)

Höstvisa (Tove Jansson) 

Second Cut (Timo Räisänen) 

I'll Be Seeing You (Billie Holiday)

Fulla för kärlekens skull (Eldkvarn)

Involved (Gossip)

Sommar på speed (Tomas Andersson Wij)

Över sundet (Thåström)

Veckans bär/frukt

Nypon

 

C-vitaminrika, lite underskattade  (!) bär, som sägs motverka hjärt- och kärlsjukdomar, viss typ av cancer och vara bra för lederna (motverka artros). Man kan torka nypon, koka soppa på dem, göra vin på dem, laga sylt, chutney och marmelad...

 

Dadlar 

 

Dadeln är egentligen ett bär. Det växer på dadelpalmen i subtropiskt klimat. Dadeln är rik på energi och socker, den funkar bra som sötningsmedel i bakning och är god att äta som snacks! Dadlar är rika på vitamin A, vitamin B, kalcium och järn.

 

Gojibär


Ett superbär som är rött, litet och har sötsyrlig smak. Det innehåller 7 av de 8 essentiella aminosyrorna, och en massa annat bra (zink, selen, c-vitamin, kalcium mm). Man kan till exempel ha gojibär i te, som snacks, i m&uuml;sli, i sallad och i drinkar/smoothies.

 

Mullbär


Fungerar som snacks, sötningsmedel, m&uuml;sliingrediens eller salladstopping i torkad form. Söt, kola-aktig och lite jordig smak. Innehåller nyttigheter, verkar stabilisera blodsockret (=minska sötsuget) och är jättegott! 

Mer inspiration

Butik & kafé: Blueberry Lifestyle

Ericas blogg: rawfoodbyerica.se

Böcker: 

- "Pigg och glad med RAW FOOD" av Vibeke Amdisen

- "Raw Food med två detoxveckor" av Ulrika Davidsson

- Tre böcker om Raw Food av Erica Palmcrantz Aziz (Bl.a. "Raw Food delight" och "Raw Food - ett lättare liv på två veckor")

- http://rawfood.se/


Ovido - Quiz & Flashcards