Direktlänk till inlägg 28 augusti 2012

Sushi

Av Laura - 28 augusti 2012 20:30

Det regnade i eftermiddag. Jag upptäckte dessutom att jag hade tvättat bort Roffes signatur i guldtext från min Roffe Wikström-tröja. Typiskt. 


Kvällens räddning blev en helt fantastisk Raw Food Sushi, på mitt eget vis och det är helt klart en ny favorit. Tyvärr hade jag inga ätpinnar, så det blev fingermat till middag :)


Detta behövs till en rulle:

1/4 stort blomkålshuvud

1/2 dl solroskärnor

Olivolja, balsamvinäger, salt

1 vitlöksklyfta

2 cm färsk ingefära

1 ark nori

En bambumatta (att rulla med)

Tamarisoya

1/4 gurka i långa smala stänger

1/2 avokado tunnt skivad

Man kan ha morot i tunna stänger och/eller paprika i tunna stänger också men jag hade inget sådant hemma.


Gör så här:

1: Lägg tunnt skivad ingefära i balsamvinäger så att det täcker (bra att göra nån timme innan servering)

2: Mixa blomkål, pressad vitlök, salt, en skvätt olivolja (ca en msk) och solroskärnor i en mixer tills allt är finfördelat - detta är riset!

3: Lägg ut bambumattan   och lägg sedan noribladet med den blanka sidan nedåt   och sprid ut "riset" (= blomkåls- och solroskärnemixen) på noribladet  varefter grönsakerna (i mitt fall gurka och avokado) läggs ut i den riktningen så att rullen blir rullbar (se gurkan på bilden). Sen blir det så här fint:


 

Detta serveras med den inlagda ingefäran, tamari, eventuellt wasabi (hade tyvärr ingen sådan) och misosoppa i en kopp.

 


Snart blir det Sushi-fest tror jag bestämt!  

 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Laura - 14 oktober 2012 09:07

Vitkål, morötter, rödkål, spetskål... Man kan syra en massa olika höstgrönsaker! Och att syra grönsaker höjer dessutom näringsvärdet på dem. Det finns tre regler som man måste följa för att lyckas med sin syrning, gör man ska det vara enkelt. Hur min...

Av Laura - 30 september 2012 19:38

Nej, ni behöver inte vara oroliga. Jag planerar att äta imorgon också. Men denna rubrik, tillika bibliska referens, antyder bara att mina sex veckor av Raw Food-detox nu är över. Detta innebär dock på intet vis att bloggen inte kommer fortsätta uppda...

Av Laura - 26 september 2012 21:39

Onsdagsmiddag: kokosmjölksmarinerade grönsaker med thaismaker i romansalladsblad Nu är det fem dagar kvar tills jag går i mål. Då har jag klarat mig utan kaffe, kött, mjölkprodukter, gluten och framförallt utan varm mat i sex veckor. Det känns lit...

Av Laura - 26 september 2012 10:44

Snöade in lite på det här med att torka frukt och bär. Lätt och kul! De torkade nyponskalen sprider en underbar nypondoft när man öppnar burken de ligger i. En skillnad mellan torkade nypon och äpplen är att nyponskalen ska bli jättehårda när man tor...

Av Laura - 24 september 2012 23:23

Nyponskal gick utmärkt att torka i ugnen på ca 40 grader, men det tog sin lilla tid (1/2-1 dygn). De ska jag göra soppa på senare i höst, mumma! Man kanske skulle ta och torka de där äpplena också, torkade äppelringar är gott. ...

Presentation

En blogg om min "Raw Food-resa" som tar fart sensommaren/hösten 2012 då förändringen blev ett faktum.

Fråga mig

0 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
   
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25 26
27 28
29
30 31
<<<
Augusti 2012 >>>

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik

I mina hörlurar just nu

Strövtåg i hembygden (Mando Diao)

Är du fortfarande arg? (Säkert)

Höstvisa (Tove Jansson) 

Second Cut (Timo Räisänen) 

I'll Be Seeing You (Billie Holiday)

Fulla för kärlekens skull (Eldkvarn)

Involved (Gossip)

Sommar på speed (Tomas Andersson Wij)

Över sundet (Thåström)

Veckans bär/frukt

Nypon

 

C-vitaminrika, lite underskattade  (!) bär, som sägs motverka hjärt- och kärlsjukdomar, viss typ av cancer och vara bra för lederna (motverka artros). Man kan torka nypon, koka soppa på dem, göra vin på dem, laga sylt, chutney och marmelad...

 

Dadlar 

 

Dadeln är egentligen ett bär. Det växer på dadelpalmen i subtropiskt klimat. Dadeln är rik på energi och socker, den funkar bra som sötningsmedel i bakning och är god att äta som snacks! Dadlar är rika på vitamin A, vitamin B, kalcium och järn.

 

Gojibär


Ett superbär som är rött, litet och har sötsyrlig smak. Det innehåller 7 av de 8 essentiella aminosyrorna, och en massa annat bra (zink, selen, c-vitamin, kalcium mm). Man kan till exempel ha gojibär i te, som snacks, i m&uuml;sli, i sallad och i drinkar/smoothies.

 

Mullbär


Fungerar som snacks, sötningsmedel, m&uuml;sliingrediens eller salladstopping i torkad form. Söt, kola-aktig och lite jordig smak. Innehåller nyttigheter, verkar stabilisera blodsockret (=minska sötsuget) och är jättegott! 

Mer inspiration

Butik & kafé: Blueberry Lifestyle

Ericas blogg: rawfoodbyerica.se

Böcker: 

- "Pigg och glad med RAW FOOD" av Vibeke Amdisen

- "Raw Food med två detoxveckor" av Ulrika Davidsson

- Tre böcker om Raw Food av Erica Palmcrantz Aziz (Bl.a. "Raw Food delight" och "Raw Food - ett lättare liv på två veckor")

- http://rawfood.se/


Ovido - Quiz & Flashcards