Alla inlägg den 25 augusti 2012

Av Laura - 25 augusti 2012 18:34

Jag börjar numera morgnarna med ett glas "grönt vatten" = vatten där en tesked vetegräspulver och en tesked spirulina rörs ut. Båda dessa ämnen innehåller nyttigt klorofyll. Spirulina är en mikroalg som huvudsakligen består av      

proteiner och dessutom innehåller järn, kalcium, magnesium och kalium mm. Vetegräs är hälsofrämjande och innehåller kalcium, jod, järn och zink mm.  


Tips: blanda spirulina- och/eller vetegräspulver i juice eller smoothie (kan även blandas i bröddeg). 


  



När tåget ankom Linköping i förmiddags sken solen. Efter nästan tre månader borta från lägenheten behövdes både skafferi, kyl och frys fyllas på, varför jag begav mig ut på stan. Där fullständigt myllrade det av folk - det var stadsfest nämligen. Jag hittade underbara soltorkade tomater i ett grekiskt tält där det även såldes fina oliver i olika färger, former och storlekar.


 


På trädgårdstorgets grönsaksmarknad köpte jag en svensk liten gurka, en sötpotatis, ett granatäpple och rödbetor. Sedan inhandlades i butik även massa ekologiska varor som cashewnötter, valnötter, torkade frukter, gojibär, frysta blåbär och morötter. Hittade också svenska äpplen (äntligen kommer dem, åh så goda!) och en hård getost (med löpe från växtriket) som blev ett perfekt mellanmål tillsammans med de soltorkade tomaterna.


På den asiatiska lilla butiken på storgatan hittade jag rispapper (äntligen! som jag har letat!) och passade på att köpa torkade alger på en gång. Nöjd! Så till middag fick det bli...


Grönsaksfyllda risbladswraps med cashew- och solroskärnedip:

 

 

 

Till två personer behövs:


En skalad och riven morot

En skalad och riven rödbeta

En skivad avokado

5 cm gurka, strimlad

6 soltorkade tomater

Två nävar färsk babyspenat

1/2 dl cashewnötter

1/2 dl solrosfrön

1/2 pressad citron

1/2 dl olivolja

Chilipulver/cayennpeppar, gurkmeja


Gör så här:

Doppa två rispapper (ett i taget) i en bunke med kallt vatten och lägg ut dem på en skärbräda. Fyll dem med morot, rödbeta, avokado, tomat, gurka och spenat och rulla ihop som en wrap. Jag behöver nog lite träning på att rulla ihop dessa godingar, som ni kanske ser på bilden...men de var riktigt goda ändå!


Ska rätten serveras direkt kan wrapen med fördel skäras upp men ska man ha den i en matlåda är det bättre att låta den vara ouppskuren. Till wrapen serveras en dip som tillverkas genom att mixa cashewnötter, solrosfrön, pressad citron, olivolja och kryddor efter smak. Enjoy!    


Nu öser regnet ner utanför mitt fönster och jag ska dricka ingefärate (riven ingefära som man häller hett vatten över) med agavesirap. Det är gott :) 

 

Tidigare månad - Senare månad

Presentation

En blogg om min "Raw Food-resa" som tar fart sensommaren/hösten 2012 då förändringen blev ett faktum.

Fråga mig

0 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
   
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25 26
27 28
29
30 31
<<<
Augusti 2012 >>>

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik

I mina hörlurar just nu

Strövtåg i hembygden (Mando Diao)

Är du fortfarande arg? (Säkert)

Höstvisa (Tove Jansson) 

Second Cut (Timo Räisänen) 

I'll Be Seeing You (Billie Holiday)

Fulla för kärlekens skull (Eldkvarn)

Involved (Gossip)

Sommar på speed (Tomas Andersson Wij)

Över sundet (Thåström)

Veckans bär/frukt

Nypon

 

C-vitaminrika, lite underskattade  (!) bär, som sägs motverka hjärt- och kärlsjukdomar, viss typ av cancer och vara bra för lederna (motverka artros). Man kan torka nypon, koka soppa på dem, göra vin på dem, laga sylt, chutney och marmelad...

 

Dadlar 

 

Dadeln är egentligen ett bär. Det växer på dadelpalmen i subtropiskt klimat. Dadeln är rik på energi och socker, den funkar bra som sötningsmedel i bakning och är god att äta som snacks! Dadlar är rika på vitamin A, vitamin B, kalcium och järn.

 

Gojibär


Ett superbär som är rött, litet och har sötsyrlig smak. Det innehåller 7 av de 8 essentiella aminosyrorna, och en massa annat bra (zink, selen, c-vitamin, kalcium mm). Man kan till exempel ha gojibär i te, som snacks, i m&uuml;sli, i sallad och i drinkar/smoothies.

 

Mullbär


Fungerar som snacks, sötningsmedel, m&uuml;sliingrediens eller salladstopping i torkad form. Söt, kola-aktig och lite jordig smak. Innehåller nyttigheter, verkar stabilisera blodsockret (=minska sötsuget) och är jättegott! 

Mer inspiration

Butik & kafé: Blueberry Lifestyle

Ericas blogg: rawfoodbyerica.se

Böcker: 

- "Pigg och glad med RAW FOOD" av Vibeke Amdisen

- "Raw Food med två detoxveckor" av Ulrika Davidsson

- Tre böcker om Raw Food av Erica Palmcrantz Aziz (Bl.a. "Raw Food delight" och "Raw Food - ett lättare liv på två veckor")

- http://rawfood.se/


Ovido - Quiz & Flashcards