Direktlänk till inlägg 23 augusti 2012

Nystart/Omstart/Nyår borde ligga under tidiga hösten

Av Laura - 23 augusti 2012 09:45

Vilken underbar sommar och vilket oväntat slut.


Medan höstluften forsar in genom det vidöppna fönstret i lägenheten på Katarina Bangata så bestämmer jag mig för en nystart. En make-over, nya tankar och nya projekt. Snart beger jag mig hem till Linköping. Jag har anmält mig till en kurs i Argentinsk tango där i höst och funderar även (efter att hela sommaren ha inspirerats av en kollega och hennes Indienresor) att börja yoga.


"Nyår borde ligga i slutet av sommaren eller i början av hösten" sades det på jobbet härom kvällen när vi kom att tala om alla nya höstprojekt som planerades. Så sant, det passar mig perfekt. Hösten luktar skolstart, nya bruna manchesterbyxor, te, mustigt rött vin...   


Höstens nya projekt stavas också Raw Food; jag ska laga maten, lägga upp recepten och se resultaten. Sommaren med alla svenska bär är en perfekt tid för Raw Food, men även tidig höst med blåbär, björnbär, tidiga höstäpplen, nypon och annat gör det lätt att använda svenska råvaror. Förra sommaren prövade jag Raw Food i en dryg vecka och älskade det verkligen. Den här vändan har jag hållt på i sex dagar och förvånas över hur skönt mätt man blir efter maten och hur sockersuget försvinner. Planen är att köra fullt september ut och sedan kanske börja blanda upp det med lite annat. Jag kommer inte kunna hålla mig ifrån att när november närmar sig kunna koka värmande höstsoppor och baka surdegsbröd att ha till. Men det blir långt senare projekt, nu är det frächa färska råvaror som gäller med sallader, smoothies, kalla soppor, nötter, frön, juicer, teer med mer. 


Det är också det fina med Raw Food (som jag har förstått det) - att det inte finns några regler. Det är ingen diet på det viset utan mer en livsstil där målet är välbefinnande. Det finns förstår "regler" om vilken mat som är Raw Food och inte. Där är grundtanken att det man stoppar i sig skall vara naturligt, opreparerat och inte uppvärmt över 42 grader C. Inom Raw Food utesluts inte gluten, vitt mjöl, vitt socker (man sötar med torkad frukt, färsk frukt, honung och agavesirap) mjölkprodukter (med undantag för get- och fårost), kött eller fisk. Kosten är alltså till stor del vegansk. Raw Food kan man äta uteslutande under vissa perioder, man kan äta den till 75% eller ha den som tillbehör till annan kost alternativt använda som mellanmål (underbara Raw Food-smoothies till exempel, mums!). Mer om vad Raw Food är kommer snarast i framtida inlägg.


Det här är mitt första blogginlägg och jag måste medge att det känns lite läskigt. Jag skriver, raderar, skriver igen och raderar. Så fort man postar inlägget kan alla läsa det. Inte för att jag förväntar mig en enorm anstormning... men ändå. Hur som helst så innefattar ju nystarten även bloggen!   


Premiärsmoothie:


Mitt första recept blir en smoothie jag gjorde häromdan nyss hemkommen efter en långpromenad på söder. Blir den för tjock kan man späda med sojamjölk, vatten eller nötmjölk (mer om olika nötmjölker, hur man gör och vad man kan använda den till kommer i inlägg framöver!)


 

Till tre mindre glas behövs:

En liten banan

En fjärdedels vattenmelon (använd det vita köttet också, det är nyttigast!)

En stor näve färsk bladspenat eller fem kuber fryst

En halv mango

En liten näve valnötter

En tredjedels färsk broccoli (topparna, inte stammen!)

Ev några ärtskott eller melon att toppa med


Mixa allt med stavmixer eller vanlig mixer, späd til önskad konsistens


Läskande juice med sting:


Här behövs en råsaftspress för att pressa juice av ananas och äpple. 


Till en stor juice behövs:

Juice av två äpplen

Juice av en halv ananas 

Mixa juicen med ca 1 cm riven färsk ingefära, 1/2 msk vetegräspulver, en näve bladspenat och vips så har du en superjuice - god och med lite sting av ingefäran. Håll tillgodo!



 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Laura - 14 oktober 2012 09:07

Vitkål, morötter, rödkål, spetskål... Man kan syra en massa olika höstgrönsaker! Och att syra grönsaker höjer dessutom näringsvärdet på dem. Det finns tre regler som man måste följa för att lyckas med sin syrning, gör man ska det vara enkelt. Hur min...

Av Laura - 30 september 2012 19:38

Nej, ni behöver inte vara oroliga. Jag planerar att äta imorgon också. Men denna rubrik, tillika bibliska referens, antyder bara att mina sex veckor av Raw Food-detox nu är över. Detta innebär dock på intet vis att bloggen inte kommer fortsätta uppda...

Av Laura - 26 september 2012 21:39

Onsdagsmiddag: kokosmjölksmarinerade grönsaker med thaismaker i romansalladsblad Nu är det fem dagar kvar tills jag går i mål. Då har jag klarat mig utan kaffe, kött, mjölkprodukter, gluten och framförallt utan varm mat i sex veckor. Det känns lit...

Av Laura - 26 september 2012 10:44

Snöade in lite på det här med att torka frukt och bär. Lätt och kul! De torkade nyponskalen sprider en underbar nypondoft när man öppnar burken de ligger i. En skillnad mellan torkade nypon och äpplen är att nyponskalen ska bli jättehårda när man tor...

Av Laura - 24 september 2012 23:23

Nyponskal gick utmärkt att torka i ugnen på ca 40 grader, men det tog sin lilla tid (1/2-1 dygn). De ska jag göra soppa på senare i höst, mumma! Man kanske skulle ta och torka de där äpplena också, torkade äppelringar är gott. ...

Presentation

En blogg om min "Raw Food-resa" som tar fart sensommaren/hösten 2012 då förändringen blev ett faktum.

Fråga mig

0 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
   
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25 26
27 28
29
30 31
<<<
Augusti 2012 >>>

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik

I mina hörlurar just nu

Strövtåg i hembygden (Mando Diao)

Är du fortfarande arg? (Säkert)

Höstvisa (Tove Jansson) 

Second Cut (Timo Räisänen) 

I'll Be Seeing You (Billie Holiday)

Fulla för kärlekens skull (Eldkvarn)

Involved (Gossip)

Sommar på speed (Tomas Andersson Wij)

Över sundet (Thåström)

Veckans bär/frukt

Nypon

 

C-vitaminrika, lite underskattade  (!) bär, som sägs motverka hjärt- och kärlsjukdomar, viss typ av cancer och vara bra för lederna (motverka artros). Man kan torka nypon, koka soppa på dem, göra vin på dem, laga sylt, chutney och marmelad...

 

Dadlar 

 

Dadeln är egentligen ett bär. Det växer på dadelpalmen i subtropiskt klimat. Dadeln är rik på energi och socker, den funkar bra som sötningsmedel i bakning och är god att äta som snacks! Dadlar är rika på vitamin A, vitamin B, kalcium och järn.

 

Gojibär


Ett superbär som är rött, litet och har sötsyrlig smak. Det innehåller 7 av de 8 essentiella aminosyrorna, och en massa annat bra (zink, selen, c-vitamin, kalcium mm). Man kan till exempel ha gojibär i te, som snacks, i m&uuml;sli, i sallad och i drinkar/smoothies.

 

Mullbär


Fungerar som snacks, sötningsmedel, m&uuml;sliingrediens eller salladstopping i torkad form. Söt, kola-aktig och lite jordig smak. Innehåller nyttigheter, verkar stabilisera blodsockret (=minska sötsuget) och är jättegott! 

Mer inspiration

Butik & kafé: Blueberry Lifestyle

Ericas blogg: rawfoodbyerica.se

Böcker: 

- "Pigg och glad med RAW FOOD" av Vibeke Amdisen

- "Raw Food med två detoxveckor" av Ulrika Davidsson

- Tre böcker om Raw Food av Erica Palmcrantz Aziz (Bl.a. "Raw Food delight" och "Raw Food - ett lättare liv på två veckor")

- http://rawfood.se/


Ovido - Quiz & Flashcards