Alla inlägg under september 2012

Av Laura - 12 september 2012 20:58

Och jag vet... Jag kunde ha gjort en själv av en gammal burk. Men som syns på bilden har min nya burk även en liten "hängare" som hjälper till med dränaget, det hade minsann varit svårt att fixa annars!

Man kan grodda mängder av olika frön och baljväxter. Gröna linser, munbönor, kikärter, sojabönor och massa fler. Jag ska börja med någonting som sägs vara lätt att grodda; bovete. Fortsättning följer på det, det tar ju några dagar.

Varför ska man grodda då? Jo, groddarna är den mest näringsrika formen av de här små bönorna/ärtorna/linserna eftersom de är i växande stadium. De börjar gro, och då innehåller de mest vitaminer och näring! Och så är ju groddar supergott tycker jag. Och fint.

Av Laura - 11 september 2012 21:22

Det här är ett supergott Raw Food-knäcke som är lätt att göra, det tar bara lite tid att först svälla och sen gräddas, men det är det värt! 


Till en plåt behövs: 

3 dl linfrön

1/2 dl sesamfrön

1/2 dl solrosfrön

1/2 dl pumpakärnor

3 dl vatten

1 tsk buljongpulver (vegetarisk grönsaksbuljong, gärna ekologisk)


Gör så här: 

Blanda alla frön och kärnor med vatten och buljongpulver, låt stå och svälla i fyra timmar (ja du läste rätt). Sätt ugnen på 40 grader celsius, sprid sedan ur massan tunnt på bakplåtspapper på en plåt:

   

Ställ in plåten i ugnen i åtta timmar (ja igen, du läste rätt). Om du har möjlighet - öppna ibland och lufta ur ugnen. 

Och efter åtta timmar...vips:

   

Då kan man bryta brödet i lagom stora bitar, lägga de i en tätslutande burk, både snyggt och praktiskt. Sen är det bara att ta fram och äta. Kanske med avokadoröra och groddar ovanpå eller till teet med lite honung på kexen. Man kan också ha Cashew cream cheese på, se recept nedan. 

   


Cashew cream cheese:


Mixa följande ingredienser och du får en härlig Raw Food-"cream cheese":

2 dl cashewnötter (gärna blötlagda)

Pressad juice och rivet skal från en halv citron

1 avokado

1/2 dl hackad gräslök (kan ersättas med annan färsk krydda tex. basilika, persilja...)

Vid behov lite salt 


Av Laura - 9 september 2012 20:56

Nr 1: Spetskål, en mild variant av vitkål att ha i smoothie eller i sallad. Gott!
Nr 2: Ingefärste med gojibär (bilden) där man bara lägger ner skivor av färsk ingefära och gojibär i en kopp och häller på varmt vatten. Låt dra i fem-tio minuter och njut sedan av detta av bären söta teet med ingefärasting. Söndagsmys.
Nr 3: Se dagens avsnitt av Babel på SvtPlay bara för att njuta av underbara Maj Sjöwalls svar på intervjufrågorna.
Nr 4: Lys upp höstmörkret med levande ljus

Av Laura - 8 september 2012 18:59

Det här är så gott! Som godis, som desserttryffel, till vin, till te, som present inslaget i lite cellofan... Mmmmums!

Man behöver dock en bra matberedare, jag fick mixa i omgångar med min stavmixer för min stora mixer tyckte att det var alltför kladdigt!

Ingredienser:
1/2 dl rått kakaopulver
100-150 g dadlar
200 g mandel
1/2-1 msk agavesirap
1-2 msk kokosolja extra virgin
Carobpulver att rulla bollarna i

Gör så här:
Mixa alla ingredienser utom carobpulvret (kan kräva lite tålamod om man inte har en matberedare... Men det går jag lovar, mixa i omgångar bara). Rulla degen till små bollar/tryfflar och rulla sedan i rikligt med carobpulver som ska täcka bollarna. Lägg i kylen eller i frysen eller ät på en gång. Lördagsgodis som heter duga tycker jag :)

Av Laura - 7 september 2012 19:37

JajaJAJA, Kanada närmar sig och på måndag får jag låtsasfly till Argentina! Solen har lyst upp både Linköping och Norrköping idag och äntligen har min stora blåa resväska som flyttade med mig till Stockholm i sommar kommit tillbaka. Detta tack vare mamma och ett snabbt utbyte på tågstationen när hon var på väg med tåget mot Stockholm. Hon fick varm misosoppa i en termos och en present till brorsonen och jag fick mina väskor. Bra byte.

På go'kväll (ja, jag är en tant, men imorgon ska jag på kalas) hade Kjell Eriksson den fiktiva middagsbjudningen som är ett inslag i programmet varje fredag. Och åh så befriande, kolla in det på SvtPlay om ni har tid över. Jag kan avslöja att pizzakartonger, tvättkorgar och Jabba de Hutt hade en plats och att opetentiöst var ledordet. Befriande som sagt.

Onsdagens vinkväll kräver ett vintips, om än lite sent. Dock kan jag inte ta på mig äran själv eftersom det inte var jag som hittade det här röda härliga höstvinet: Terreno, en chianti från Italien (89 kr, nr2373), lagom mustigt och inte alltför strävt. Rekommenderas verkligen! Passade fint med tilltuggen också.

Ikväll blev det tvårätters. En annorlunda pesto och tillbehör samt en äppeldessert.

Annorlunda pesto:
5 skivor ekologisk getost (hårdost) eller soyaost (hårdost)
1 stor näve ruccola
2 soltorkade tomater
Några blad persilja
Fyra matskedar solrosfrön/pumpakärnor
Man kan även variera med: oliver istället för tomater, nötter istället för frön/ kärnor, piffa med vitlök etc.

Tillbehör: cocktailtomater, avokado, cashewnötter eller nåt annat gott!

Servera allt fin på en tallrik.

Äppeldessert: skiva äpplen tunnt, strö på kanel, carobpulver, två torkade aprikoser i skivor, lite gojibär och sesamfrön. Den här desserten kan varieras i all oändlighet, man kan strö på valnötter, kokos, bär, tahini sötad med agavesirap (bara att blanda ihop), kardemumma, frön osv.

Av Laura - 6 september 2012 22:12

Det var lite klurigt att hitta dit. Lokalen låg på en innergård, man blev vägledd av två marschaller och sen fick man gå ner för en källartrappa. Rummet där lektionen skulle äga rum var litet och nästan alla mattor på golvet var upptagna när jag kom, folk låg ganska tätt på rygg. De flesta blundade. Väggar och tak var av sten, vitmålade och fönstren var små och satt högt upp i taket eftersom rummet låg en halv trappa ner. Längs väggarna satt vita ljusstakar, med tända ljus. Längst fram i rummet satt en stor svart tavla där mantran var skrivna med vit krita. Bredvid tavlan stod en "gong"; en stor hängande rund trumma.

Yogan bestod av andningsövningar, mer fysiska övningar som man upprepar i omgångar. Andningen är involverad även i dessa övningar och mellan omgångarna vilar man. Det ingår ett längre vilomoment där det spelas på gongen och även en meditationsdel.

När jag promenerade hemåt i höstmörkret började det regna.

Av Laura - 5 september 2012 18:45

Jag vill åka utomlands. Långt bort helst. Men jag får hålla mig till januari, det är ju inte så farligt lång tid så egentligen ska jag inte klaga. Idag fick jag ett mejl som sa att jag inte längre står som reserv till den Argentinska tangoklassen utan att jag får gå den! Då kan jag fly till Argentina en och en halv timme varje måndag också. Lyxigt.


Igår drack jag grönt mangote ur fin kopp på Babettes kafferi. Om ni har vägarna förbi Linköping (jag hoppas att de som redan bor här inte har undgått detta myscafé) så missa inte Babettes! Här kan man fika, bruncha och gå på events ibland. Igår strömmade det fransk lite knastrig musik ur högtalarna på en behaglig volym. Det tillsammans med gott te och mysig, asymetrisk inredning förgyllde tisdagens förmiddagsplugg må jag säga.





 

     

Tisdag blev onsdag och te blev vin. Rött mustigt vin hör för mig hösten till. Nedan följer tips på tilltugg till en vinkväll, som man förstås kan använda som snacks på en fest eller som en del av en buffé. Håll tillgodo.


 


Grönsaksstavar att dippa med:

På bilden är det morötter och rödbeta men man kan förstås ha broccoli, blomkål, gurka, paprika, squash eller något annat gott. Minimajs kanske?


Oliver fyllda med ekologisk getost, valfri sort. Om man kör helt vegansk Raw Food kan man förstås utesluta osten. Köp urkärnade goda oliver (på bilden är det kalamata- och halkidikioliver) och stoppa i små stavar av osten i hålet där oliven kärnats ur. Piffigt och gott!


Ärtpté/ärtdipp (den gröna röran i den gröna kaffekoppen):

Du behöver 3/4 gröna ärtor (tinade), 1 avokado, 1,5 msk vit miso, 1 vitlöksklyfta, 2 msk tamari, någon matsked olivolja, peppar (salt vid behov, men mison och tamarin ger en hel del sälta). Jag körde på lite citronsaft också men det är en smaksak. 

Mixa alting slätt och dippa grönsakerna i detta sköna gröna goda. 


Grymma gurksnacks med röd paprikapaté:    


Skär gurkan i 1/2 cm-tjocka bitar, klicka på patén, strö över några pinjenötter och "flagga" med en liten persiljekvist!

Så här tillverkas paprikapatén:

Mixa följande i mixer...

...en röd paprika

...en tomat

...åtta soltorkade tomater

...en msk pressad citronsaft

...en halv vitlöksklyfta

... en halv dl pumpakärnor

... en halv dl pinjenötter

...ev en liten bit lök, purjolök eller salladslök

...salt och peppar vid behov (jag behövde bara peppar)


Avnjut med gott vin, en bra låt på LP-spelaren (eller på spotify) eller med höstregnets smatter mot rutan. Eller bjud någon du tycker om.  



Av Laura - 3 september 2012 19:10

En ganska produktiv måndag trots allt. Jag har gratulerat min brorson en dag för tidigt, gjort ett hål till i höger öra, varit på studiebesök på en infektionsmottagning på ett sjukhus där kaffet kostade 21 kronor och teet 18 kronor samt velat över en present till ovan nämnda två-åring i över en halvtimme (det blev en fin "bankbräda" i trä till slut.. hemskt nöjd!)


I somras när jag var på Österlen hos min mamma och startade upp det här projektet så tipsade mamma om Kiviks lilla råa. Tyvärr hann vi aldrig åka dit. Väl tillbaka i skolan tipsade en kompis om samma ställe när jag började prata om min blogg. Så trots att jag inte varit där vill jag tipsa om stället, om man har vägarna förbi vackra Österlen. Kiviks lilla råa är i alla fall det första stället jag ska besöka när jag åker till Skåne i höst!    


Det mindre än en månad kvar på mitt Raw Food-projekt. September ut är det som gäller och hittils har det gått bra. Jag tycker verkligen om maten jag lagar, men målet är att försöka bli bättre på att hitta nya recept i mina kokböcker och pröva nya saker. Har minst fem nya rätter som jag ska laga och kanske bjuda på innan månaden är över. Och när september är över kommer jag definitivt hålla fast vid - och bjuda på! - många av de här färgsprakande rätterna och juicerna. 


Min söndags-juice-fasta igår var riktigt behaglig. Det kändes frächt och välbehövligt. Gårdagens drinkar var matiga och fyllda med gröna blad, gröna grönsaker och betor, morrötter etc.

Tips på underbara juicer att njuta av under en juice-fastedag:

Grön drink med ingefära:


Pressa i råsaftspressen: 2 cm skalad färsk ingefära, 1/2 rått broccolihuvud, 1/2 gurka, 2-3 äpplen

Mixa ovan med följande i mixern: en halv avokado, en näve frysta bär (i mitt fall hallon - gott men gav kanske inte den allra finaste färgen...) och en näve spenat. Det blev sting med ingefäran - supergott!






Morots- och rödbetsjuice:

Pressa två morötter och två rödbetor i juicepressem. Det blir en fin vinröd juice som man inte ska spilla på kläderna. Den är söt och mycket godare än man tror (än jag trodde i alla fall). Ett tips är att inte ställa den här juicen kylen och spara den för länge. Drick den direkt och gör ny färsk nästa gång du är sugen. Står den i någon dag blir den tjock, seg och klumpig. Har gjort det misstaget nämligen...


Apelsin- och grapejuice: 

Grapefrukt är så gott tycker jag. Man kan äta den med sked i halvor, och vill man söta den lite kan man använda agavesirap eller honung ovanpå grapefruktshalvan och kanske lite kanel ovanpå. Mums. Men man kan också pressa juice på frukten. Använd en grape och två apelsiner (gärna blodapelsiner), pressa och drick.


Grape sägs minska sötsug och fungera antibakteriellt. Men se upp för läkemedelsinteraktioner, kolla upp om grape interagerar med de läkemedel du äter!   


Idag var det dags för en måndagskaka (som egentligen är en fredagskaka, jag gjorde och frös in den i fredags) med blåbär och kokos. Den här kakan är lätt att göra och man fryser bara in den när den är klar. Vid bjud- eller ättillfälle är det bara att ta ut kakan en kvart innan servering så att den hinner bli lite mjuk. 


Måndagskaka: 

 


Till en kaka (6-10 bitar) behövs:

En liten kakform (15-20 cm i diameter, det är bättre med en mindre form, då blir kakan högre. Vill man använda en större form får man öka satsen!)

Botten:

100 g mandel

3-4 dadlar (gärna medjool)

Fyllning:

1,5 dl blåbär

4 msk agavesirap (eller efter smak)

4 msk kokosolja (extra virgin)

3 dl nötter och/eller solrosfrön (tex cashewnötter)

Ev lite vatten om det hela blir för fast

Dekoration:

Kokos och blåbär


Gör så här: 

Mixa ingredienserna till kakbotten och tryck ut massan i botten av formen (man kan ha plastfilm i botten om man vill vara säker på att överföring till en fin tallrik vid servering sker utan problem). Mixa fyllningens ingredienser och sprid ut jämnt ovanpå bottenmassan. Strössla kokos och blåbär ovanpå och ställ in det hela i frysen. Lätt som en plätt och smaskigt att fika på.


   








Presentation

En blogg om min "Raw Food-resa" som tar fart sensommaren/hösten 2012 då förändringen blev ett faktum.

Fråga mig

0 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
          1
2
3
4
5 6 7 8 9
10
11 12
13
14 15
16
17
18 19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
<<< September 2012 >>>

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik

I mina hörlurar just nu

Strövtåg i hembygden (Mando Diao)

Är du fortfarande arg? (Säkert)

Höstvisa (Tove Jansson) 

Second Cut (Timo Räisänen) 

I'll Be Seeing You (Billie Holiday)

Fulla för kärlekens skull (Eldkvarn)

Involved (Gossip)

Sommar på speed (Tomas Andersson Wij)

Över sundet (Thåström)

Veckans bär/frukt

Nypon

 

C-vitaminrika, lite underskattade  (!) bär, som sägs motverka hjärt- och kärlsjukdomar, viss typ av cancer och vara bra för lederna (motverka artros). Man kan torka nypon, koka soppa på dem, göra vin på dem, laga sylt, chutney och marmelad...

 

Dadlar 

 

Dadeln är egentligen ett bär. Det växer på dadelpalmen i subtropiskt klimat. Dadeln är rik på energi och socker, den funkar bra som sötningsmedel i bakning och är god att äta som snacks! Dadlar är rika på vitamin A, vitamin B, kalcium och järn.

 

Gojibär


Ett superbär som är rött, litet och har sötsyrlig smak. Det innehåller 7 av de 8 essentiella aminosyrorna, och en massa annat bra (zink, selen, c-vitamin, kalcium mm). Man kan till exempel ha gojibär i te, som snacks, i m&uuml;sli, i sallad och i drinkar/smoothies.

 

Mullbär


Fungerar som snacks, sötningsmedel, m&uuml;sliingrediens eller salladstopping i torkad form. Söt, kola-aktig och lite jordig smak. Innehåller nyttigheter, verkar stabilisera blodsockret (=minska sötsuget) och är jättegott! 

Mer inspiration

Butik & kafé: Blueberry Lifestyle

Ericas blogg: rawfoodbyerica.se

Böcker: 

- "Pigg och glad med RAW FOOD" av Vibeke Amdisen

- "Raw Food med två detoxveckor" av Ulrika Davidsson

- Tre böcker om Raw Food av Erica Palmcrantz Aziz (Bl.a. "Raw Food delight" och "Raw Food - ett lättare liv på två veckor")

- http://rawfood.se/


Ovido - Quiz & Flashcards